27 Ocak 2015 Salı

Moskova Noel Tatili 2014-2015- 2. GÜN

İkinci günümüz yine buz gibi bir havada başladı. İkinci gün sabahında Moscow Free Tour’a yazılmıştık. Önceki yazılarımda da açıkladığım bu etkinlik, o şehrin yerel gençleri tarafından 2-3 saatlik şehir turunu kapsayan ve bahşiş usulü olan etkinlikler. Genelde Avrupa’daki bütün büyük ve turistik şehirlerde olan bu etkinliğe, ilk günlerde katılmanızı tavsiye ederim. Böylece şehrin görülebilecek yerlerini üstün körü tanıyıp, sonrasında bol bol zaman ayırarak planlı bir şekilde gezebilirsiniz. Biz tur sırasında şehir tarihi ve mimarisini, Romanov hanedanlığının malikanesini ve kendilerine özel kiliselerini, Kızıl Meydanı, kremlin özelliklerini ve GUM’u gezdik. 







Romanovların Kilisesi
Bu turdan hatırımda kalan en önemli şeyler: Romanovlar 1600 lerden 1917 yılına kadar (Komünist dönem başlangıcı) hanedan olarak ülkeyi yönetenler, kendi kiliseleri ise oldukça mütevazi ve kendi malikanelerinin önünde bir yer. Bu kilise Komünist dönemde kapalı kalıp sonradan halka açılmış. Kilisenin hemen yanında ise uluslararası tüccarların kaldığı bir nevi büyükelçilik kıvamında ve dış ticaret için kullanılan binayı görebilirsiniz. Ordan geçtiğimiz Aziz Vasil Kilisesi ise Korkunç İvan tarafından yaptırılmış bir şaheser. Hikayeye göre bu hükümdar öyle gaddarmış ki 4 milyon olan orta çağ Moskova halkını iktidardan indiğinde 1 milyona düşürmüş. Çok kan dökmüş ve can almış. Ortodoks Hristiyanların inanışına göre ise bir hükümdar ne kadar ihtişamlı katedral inşa ederse o kadar fazla günahları affedilirmiş. O yüzden Ivan bu muhteşem yapıyı yapıp sevap hanesini doldurarak işlediği günahları azaltmaya çalışmış. Katedralin mimarının ise gözlerinin kör edildiği hikayesi tamamen bir efsane imiş. Çünkü benzer katedralden bir zamanlar başkent olan St. Petersburg ve Kazan şehirlerinde de bulunmaktaymış. Öncesinde renksiz olan bu yapı ve kubbeler yıllar sonra boyanarak daha çekici hale getirilmiş. 


Bunları görmek çok normal bizim için özellikle



Soğukta ben ve Azizi Vasili Katedrali 

Buradan GUM’a geçmiştik. Bu AVM ise sadece üst düzey bürokratların gücünün yetebileceği ve alışveriş yapabileceği uluslararası bir alışveriş merkezi imiş. Burası 1800’lü yılların sonlarında inşa edilmiş ve Komunist dönemde dış ticarete kapalı hale geldiği için yıkılmak istenmiş. Fakat rivayet odur ki, komünist bürokratlar eşlerine laf dinletememiş ve ellerindeki tek eğlenceyi almalarına izin vermeyen bayanlar bu yapıyı korumuş. Fakat Komünist dönemde Stalin’in ofisi haline gelmiş. GUM’un tam karşısında ise Lenin’in Mozolesi (aslında mozole değil kendi vücudunun mumyalanmış ve cam bir fanusa konulmuş olduğu yer) bunuyor. Grupla buraya uğramamız mümkün olmadığı için bunu ertesi güne bıraktık. 






Burdan hareket eden grubumuz Kremlin’e bitişik Alexander Garden geçti. İskender Bahçesi dediğimiz bu yerde hemen girişte, Moskova ve çevresinde yer alan toplu mezarlarda adı sanı bilinmeyen askerlere ithafen hiç sönmeyen bir ateşiyle Meçhul Asker Anıtı bulunuyor. Başında askerlerin beklediği bu yere saat başlarında giderseniz askerlerin nizami devir teslim törenine şahit olabilirsiniz. Seyredilesi güzel bir ritüel. Burada Free Turumuz sona ermişti. Turdan sonra yine İskender Bahçesi’nin içinde yer altı mağazası yer alıyor. Hem ısınmak, hem de açlığınızı gidermek için buraya gidebilirsiniz. Biz buradan çıktıktan sonra kayda değer pek bir şey yapmadık. Noel ağaçları ve süslemeleri olan sokakları dolaştık. Ve Bolşoy Tiyatrosu’nu bulduk. Tiyatronun ancak önünden geçebildik, çünkü yeni yıl olduğu için özel gösterim varmış. Ortalarda bir yer için kişi başı 500 tl ödemeniz gerekiyor. Yani bizim gidiş-dönüş uçak biletimizle nerdeyse aynı fiyata! Ama gidenler değdiğini belirtmişler, yani eğer paranız varsa gidebilirsiniz ama bize biraz pahalı geldi.


Meçhul Asker Anıtı ve Sönmeyen Ateş Devir Teslim Töreni




İkinci günün akşamında İzmailova Market’e gittik. Merkezden biraz uzakta bir yerdi. Herkes buranın çok ucuz olduğunu ve çok çeşitli şeylerin bulunduğunu belirtmişti. Ama biz bir şey bulamadık. Bizim Ankaralıların Maltepe Pazarı neyse aynı o. Biraz hayal kırıklığı idi açıkçası. Çok güzel kürk şapkalar bile en uygunu yüz dolar civarındaydı. Ama ordan, güzel bir kutunun içinde Noel şekerlemeleri ve kendime de bir şal aldım. Tavsiye etmem.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder